Testit

Ohjeistus Suomen taitoluisteluliiton yksinluistelun testiin osallistuvalle

Kilpaillakseen tietyissä sarjoissa luistelijan täytyy suorittaa kyseisessä sarjassa vaadittava testitaso. Testit koostuvat perustesteistä (PT) ja elementtitesteistä (ET). Perustestit sisältävät monipuolisesti perusluistelullisia asioita, kuten esim. kaaria, erilaisia kolmosia ja käänteitä sekä liukuja.

Elementtitestit taas sisältävät hyppyjä ja piruetteja.

Interclub kilpailuissa kilpailakseen perus/elementtitestien ei tarvitse olla suoritettuna mihinkään sarjaan.

Elementtitestejä (debytanteista ylöspäin) voi kaudesta 2019-2020 lähtien suorittaa kaikissa muissa kilpailuissa paitsi kutsukilpailuissa. Eli suorituksia voidaan tehdä: valinta/lohko/KF/HF/SM- ja uutenta myös IC-kilpailuissa (= Liiton kilpailujärjestelmän/kalenterin sarjoissa)

Noviisien ja B-silmujen ei tarvitse suorittaa testejä kilpaillakseen kyseisessä sarjassa kaudesta 2019-2020 lähtien. Vahva suositus kuitenkin on, että B-silmuissa kilpailevat ovat suorittaneet uudistetun perustesti 1 ja elementtitestin 1 ja noviisit uudistetun perustesti 2 ja elementtitestin 2 oman kehittymisen takaamiseksi.

Vaaditut testitasot ovat seuraavat kaudelle 2019-2020:

A-silmutPT2 ja ET2
DebytantitPT2 ja D3
SM-noviisitPT3 ja ET4
Kansalliset junioritPT3 ja ET3
Kansalliset senioritPT3 ja ET3
SM-junioritPT4 ja ET5
SM-senioritPT4 ja ET6

 

Testejä varten luistelija saa testipassin, joka on luistelijan omaisuutta ja hän huolehtii itse, että testipassi on mukana testissä (tai kilpailussa, jos luistelija suorittaa testielementtejä kilpailussa). Jos testipassi ei ole mukana, testiin ei voi osallistua.

Valmentaja päättää, koska luistelija on valmis yrittämään jonkun testitason suorittamista.
 

Testitilaisuuteen valmistautuminen

Luistelija pukee testiin päälle siistit harjoitustrikoot tai harjoituspuvun. Hiukset laitetaan siististi kiinni.

Luistelija saapuu testiin hyvissä ajoin ennen omaa suoritusvuoroaan. Usein testit menevät eteenpäin joustavalla aikataululla, eli testi voi edetä nopeammin kuin suunniteltu aikataulu. Valmentaja yleensä kertoo, milloin luistelijan olisi hyvä olla paikalla. Testiä varten tehdään hyvä alkuverryttely.

Valmentaja on testitilaisuudessa mukana laidalla ja ohjeistaa luistelijaa testin aikana. Valmentaja myös kertoo jo harjoituksissa ennen testiin menoa, miten testi etenee ja miten testissä toimitaan (etenkin ensikertalaisille).

HUOM! Vanhemmat eivät seuraa testitilaisuutta. Testitilaisuudessa luistelijoille, valmentajille ja tuomareille annetaan täysi keskittymisrauha.

Lisätietoja testeistä